Utolsó kommentek

HTML

Ügyvéd blog

Ügyvédséget érintő témák, hírek, vélemények, jogszabályváltozások és jogszabálykritikák az Ügyvéd Blogban

Friss topikok

Linkblog

Archívum

500 ezer forintos Kft, cégmódosítás 2008. júliusig

2007.07.26. 08:46 Ügyvéd.hu

A 2007. évi LXI törvény módosította többek között a Gazdasági Társaságokról szóló törvényt és a cégtörvényt is. Az idén szeptember 1-ig elõírt módosítási kötelezettség kitolódik 2008. július 1-re, és költségmentesen végezhetõ el, bizonyos esetekben pedig szükség sem lesz rá.A jegyzett tõke legkisebb összege Kft esetében 500 ezer forintra, a zártkörû Rt esetében 5 millió forinrta változik. A módosítások nagy része 2007. szeptember 1-tõl hatályos.

A jogszabály megjelent a 75. számú magyar közlönyben, amely az alábbi címen olvasható:

Teljes jogszabályszöveg a Magyar Közlöny 75. számában


A kis cégeknél többnyire két olyan elem van a társasági szerzõdésben, amelyek miatt módosítani kellene azt. Azt egyik a régi gazdasági társasági törvény száma (amelyet az új törvény számára kellene átírni), a másik pedig a taggyûlésre való hivatkozás, amit tagok gyûlésére kellene átírni. A mostani törvénymódosítás kimondja, hogy e két változás miatt nem kell módosítani a társasági szerzõdést.

A harmadik könnyítés az, hogy a már bejegyzett cégek - szintén jövõ év július 1-ig - nyilatkozhatnak a cégbíróságnak, hogy mindenben megfelelnek az új társasági törvény elõírásainak. Ezt a bejelentést a cég képviselõje adja be a cégbíróságnak (nem kell ügyvédet közbeiktatni), továbbá sem illetéket, sem - a Cégközlönyben való megjelenésért - közzétételi költségtérítést nem kell fizetni.

Kevesebb a minimum jegyzett tőke

Mivel más EU országokban, különösen a környező országokban kevesebb alaptőke szükséges a jogi személyiségű társaság alapításához, a jogalkotó úgy döntött, hogy csökkenti a törvényben meghatározott legkisebb összeget. A jegyzett tőke legkisebb összege Kft esetében 500 ezer forintra, a zártkörű Rt esetében 5 millió forinrta változik, nyilvános Rt-t 20 millió forintos jegyzett tőkével lehet alapítani.

Változó illetékek

Az alapítási illeték iratminta alkalmazása esetén egységesen 15.000.- forintra változik, de a módosításokért is ennyit kell majd fizetnünk, kivéve néhány bonyolultabb változásbejegyzési eljárást, ahol 50.000.- Ft-ot. A törvénymódosítás beiktatja a cégbírósági felügyeleti illetéket, amely 50 ezer forint lesz. Ez a jelenleg erre a célra megállapított tételes illeték tízszerese.

Nem kerül pénzbe a TEÁOR változás

Ugyancsak érinti a cégeket, hogy a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (TEÁOR) változni fog 2008 első napjától. A jelenlegi 03 verziót a 08-as verzió váltja fel. Az alapszisztémája mindkettőnek azonos: ágazat, alágazat, szakágazat (tevékenység) szerint sorolja be a cégeket. A módosítás indoka - amit EU rendelet ír elő - az, hogy az egyes nemzetgazdaságokat pontosabban össze lehessen hasonlítani.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint a cégtörvény mostani módosítása felhatalmazta az IRM-et, hogy rendeletben szabályozza a TEÁOR-számok változásával kapcsolatos teendőket. A rendelet az elkövetkező hetekben elkészül és a tárca arra fog törekedni, hogy olyan megoldást találjon, amely a cégek megterhelése nélkül lehetővé teszi a feladat elvégzését. Például számítógépes program használatával tesz eleget a cégbíróság az ezzel kapcsolatos teendőknek. A cégeket ezzel kapcsolatban semmiféle fizetési kötelezettség nem terheli majd.

A KSH elnökhelyettese is megerősítette, hogy fordító kulcsok alkalmazása révén a cégbíróságok megoldják ezt a feladatot. A KSH honlapján már elérhető az a fordítóprogram, amely a TEÁOR 03 és 08 verzióját hozza össze.

2008 tól csak elektronikusan lehet benyújtani a kérelmeket a cégeljárásban

Változnak 2008-tól az ügyintézési határidők is, változtak a cégtörvény mellékletében megtalálható iratminták, és 2008. júliusától kizárólag elektronius úton folyik mag a cégeljárás.

forrás: http://cegalapitas.net

2 komment

Címkék: cégmódosítás kft alapítás

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr96125575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ugyvedb · http://www.ugyvedbroker.hu 2010.10.12. 15:00:38

Jogi szolgáltatás, ügyvéd keresés és ajánlatkérés egyszerűen, gyorsan és díjmentesen az Ügyvédbróker segítségével.

Cégalapítás, módosítás, változásbejegyzés esetén válogasson az ügyvédi ajánlatok között.

www.ugyvedbroker.hu

oroszjanos 2012.10.20. 16:56:07

köszönöm a felvilágosítást!
süti beállítások módosítása